• Foto: Shutterstock
  Foto: Shutterstock
25. marts 2020 kl. 10.35
Folkets kapital kan gøre en forskel
Den private kapital kan gøre en stor forskel, når vi skal have Danmark tilbage på sporet. Det handler om at skabe nogle ordninger, så flere får lyst til at være med - for der er brug for investeringskapital i det danske samfund, særligt til alle de glemte virksomheder udenfor C25.
Af Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionærforening

Glem ikke de private penge, når vi sammen skal bringe Danmark ud af Corona-krisen. Sådan lyder budskabet, efter et samlet folketing med stort mod og handlekraft har introduceret historiske hjælpepakker til erhvervslivet. Desværre må vi konstatere, at der stadig er en markant risiko for, at vi taber tusindvis af lovende vækstvirksomheder, hvis ikke vi også får de private opsparinger og investorer med. 

 

Selv om tabene hos de danske investorer har været ganske massive de seneste uger, så er det en kendsgerning, at der stadig står op mod 1.000 mia. kroner passivt placeret i de danske banker. I efteråret 2019 klagede mange over, at pengene ikke var investeret. Men i dag skal vi måske glæde os over at opsparingerne endnu er intakte! For nu er timingen endnu bedre, hvis vi kan skabe de rette incitamenter.

 

Fra Dansk Aktionærforening vil vi opfordre til, at vi får udviklet nye modeller, der effektivt kan få mere privat kapital ud til de kriseramte danske virksomheder. Det handler også om at sikre, at nye børsnoteringer og vækstkapital ikke forsvinder helt, når Corona-krisen er overstået. Helt konkret foreslår vi;

 

 • En ny stærkere aktiesparekonto etableres fra 1. juli 2020 ved at hæve loftet for private investeringer til 500.000 kr. Samtidig skabes en mere simpel ordning, som for alvor vil få den private kapital frigjort til investeringer. For eksempel som i Norge, hvor investeringerne sker fra en lukket konto, og hvor skatten udskydes og først betales, når midler trækkes ud til forbrug. Eller som i Sverige, hvor der årligt betales en lav skat på ca. 0,5% af hele kontoens værdi. Hjælpepakken kan introduceres tidsbegrænset over 3 år og herefter evalueres.  

 

 • Der etableres en række dedikerede fonde med høj ekspertise, som skal investere og yde lån direkte til de vækstvirksomheder, som har et sundt fundament, men er i krise her og nu. En slags folkefond, der ansvarligt og langsigtet kan bidrage til at skabe afkast både for danskerne og for samfundet, og hvor danskerne kan investere midler via aktiesparekontoen.   

 

I en tid med stor uro og høj volatilitet på de internationale markeder er der god grund til, at vi gør det attraktivt for de private danskere at investere lokalt og tålmodigt. Vi står klar til at bakke op.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  9.-12. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: