• Foto: Coloplast
  Foto: Coloplast
06. december 2019 kl. 10.13
DAF på pletten - Tre spørgsmål til Coloplast
Et af Dansk Aktionærforenings vigtigste formål er at varetage private aktionærers interesse. Vi var derfor også til stede, da Coloplast afholdt generalforsamling torsdag den 9. december. Vores repræsentant stillede flere interessante spørgsmål fra talerstolen og fik gode svar fra bestyrelsesformand Lars Rasmussen.
Af Steen Bech Andersen, journalist og redaktør

Per Juul repræsenterede foreningen og satte i sit indlæg fokus på tre områder, hvor der var behov for yderligere information. Det drejede sig for det første om erstatningssagerne i USA, der har kostet Coloplast over 5 mia.kr., heraf 400 mio.kr. i det netop afsluttede regnskabsår. Desuden spurgte Per Juul om balancen mellem bæredygtighed og hensynet til forretningen. Endelig ville han vide mere om IT-beredskabet.

 

Bestyrelsesformand Lars Rasmussen svarede ifølge Per Juul seriøst og grundigt på spørgsmålene og gjorde i det hele taget en god figur – især når han talte frit.

 

Om produktansvarssagerne

Coloplast har naturligt nok stillet sig selv spørgsmålet om, hvad de kan gøre for at undgå en gentagelse og er kommet frem til flere forskellige tiltag. Der er lavet bedre beskrivelser af produkterne og de potentielle risici, og man sikrer sig nu, at patienterne skriver under på, at de er blevet orienteret om risiciene - og at de forstår dem.

 

Desuden har Coloplast reduceret antallet af klinikker, der udfører indgrebene, så der er større erfaring hos de læger, der gør det. Derudover sørger Coloplast nu for, at lægerne er bedre uddannnede.

 

I øvrigt bemærkede Lars Rasmussen, at alle på nær ét produkt fortsat er på markedet og således fortsat godkendt af myndighederne i USA. Han tilføjede, at der jo "kun" har været sager i USA.

 

Om bæredygtige tiltag

Coloplast vil ikke sætte bæredygtige tiltag i gang uden, at tiltagene har en forretningslogik. Men samtidig  heller ikke tiltag, der godt nok gavner aktionærerne, men er skadelige målt på bæredygtighed. "Jeg var glad for svaret, fordi jeg synes, der ofte er sådan en stemning af, at man for hver en pris vil være bæredygtig, og derfor er det rart, at man tør melde ud, at tiltag skal give forretningsmæssigt mening," siger Per Juul.

 

Om IT-sikkerhed

Lars Rasmussen sagde, at der ikke er mange selskaber, der som Coloplast har opnået ISO 27001-certificering, som han kaldte et nåleøje. Det unikke i Coloplast er, at de kun har to IT-systemer. Det er et meget enkelt setup for et selskab af deres størrelse og gør det nemmere at håndtere et eventuelt angreb. Mange selskaber har et helt kludetæppe af systemer, ofte temmeligt gamle og dermed sårbare systemer.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: