Analyser

Hårdt ramt rejsebranche har rejst sig som fugl føniks

Billede
Rejsebranchen blev hårdt ramt af corona, men har langsomt rejst sig igen og efterhånden fået luft under vingerne. Valueinvestor Per Juul gennemgår syv store rejseaktier, hvor han vurderer, om de er blevet for dyre, eller om de fortsat er værd at investere i.
Billede

Af
Per Juul

direktør, Juul Value Invest

Denne analyse blev bragt i Aktionæren 5, 2024.

Rejsebranchen var naturligt nok én af de hårdest ramte brancher under coronapandemien. De fleste selskaber fik større eller mindre underskud – ofte i flere år – og nogle måtte have førstehjælp for ikke at gå nedenom og hjem. Men corona har efterhånden sluppet sit tag – også i rejsebranchen – og de fleste selskaber har sat nye omsætningsrekorder. Nogle ting har dog ændret sig.

Efterspørgslen efter forretningsrejser er dalet, da ønsket om at skåne miljøet har fastholdt brugen af onlinemøder. I den positive retning trækker den mere udbredte brug af hjemmearbejde – som også blev meget brugt under corona – og som giver nogle mennesker mulighed for af og til at arbejde fra et helt tredje sted end arbejdspladsen eller hjemmet.

Læs også:
Har C25-indeksets bundskraber på sin købsliste

Trods nye omsætningsrekorder er indtjeningen ofte ikke fulgt helt med, og det samme gælder som regel for aktiekursen. Nogle aktier – eksempelvis Tripadvisor og Carnival i denne analyse – ligger ikke langt over de niveauer, aktierne nåede ned i under corona, mens andre ligger tæt på nye rekordniveauer.

Uanset er det vigtigt at huske på, at aktier i rejsebranchen er letpåvirkelige af økonomien. Når vi synes, det går skidt med vores økonomi, er ferier et nemt sted at spare. Den slags aktier vil typisk handle til lavere kurser målt i forhold til indtjeningen end aktier, der påvirkes mindre af dårlige perioder i økonomien. Og det er for så vidt med god grund. Men modsat er økonomiske nedture også noget, selskaberne ved, kommer af og til, og de bør være forberedte og have lidt finansiel polstring og forretningsmæssige tilpasningsmuligheder i det tilfælde. En sædvanlig nedtur i økonomien bør derfor være noget, selskaberne kan klare uden at komme i krise.

Per Juul ejer ikke aktier i nedenstående selskaber.

Billede