Fremtiden er elektrisk
Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.
Der skal efterhånden ikke meget til før et fænomen ophøjes til en megatrend, og begrebet er efterhånden noget fortærsket. En undtagelse er de kommende års øgede elektrificering af samfundet. Her er der ingen tvivl om, at der er tale om udvikling, der kommer til at påvirke alle – både forbrugere og virksomheder.
Elektriske biler og varmepumper har for alvor gjort deres indtog og vil i de kommende år opnå fortsat stigende markedsandele. For at drive elektrificeringen kræves enorme investeringer i elproduktion og i logistik for at transportere elektriciteten. Desuden er det fortsat uafklaret, hvordan vi lagrer overskudselektricitet.
Der skal udvikles og udskiftes produktions- og transportudstyr, maskiner, biler og meget andet. Opgaven kommer til at tage årtier, og selv med de store investeringer, der allerede er kastet i området, befinder vi os globalt set fortsat i elektrificeringens spæde begyndelse.
Elektrificeringen er en gigantisk opgave med udvidelse af den bæredygtige produktion af energi fra vind-
møller, vandkraft og solceller og såkaldt Power-to-X, hvor den producerede strøm kan omdannes og oplagres som for eksempel brint, der senere kan bruges til for eksempel tung transport.
I Danmark er vi med de seneste mange års fokus på vindenergi allerede en global ledende aktør med flere fantastiske virksomheder. På det seneste er der sat ressourcer ind på at opnå en dansk førerposition inden for Power-to-X til brug i transportsektoren eller til eksport til den tunge industri i for eksempel Tyskland.
Politisk vil elektrificeringen give den sidegevinst, at den vil mindske Danmark og Europas afhængighed af olie fra Mellemøsten og gas fra Rusland.
Elektrificering giver investeringsmuligheder
Som investor er der rig mulighed for at eksponere sig mod elektrificeringen: Lige fra investering i udvinding af de nødvendige råstoffer og metaller til produktion eller installation af solpaneler eller vindmøller. Hertil kommer transport og opbevaring af elektricitet og produktion af alle de typer udstyr, der er nødvendige for omstillingen. Læg dertil hele underskoven af leverandører, der bliver nødvendige for at understøtte elektrificeringen.
Det er af mange grunde nødvendigt at fortsætte og accelerere elektrificeringen, og den politiske vilje er til stede. Men som ved al anden udvikling, er der også risici. Der vil komme bump på vejen, hvor teknologier og virksomheder vil vise sig at være økonomisk eller teknologisk uholdbare. Hvem der får succes, og hvad der vil gå til grunde, er svært at forudsige. Derfor vil en bred og langsigtet eksponering til elektrificeringen være den fornuftige tilgang.
Peter Smed ejer ikke aktier i nogle af de ti nævnte virksomheder.
Ti virksomheder indenfor elektrificeringsbranchen:
Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren, nyhedsbreve og/eller shareholders.dk.