Forsvarsaktier på vej ind i varmen
Denne analyse blev bragt i Aktionæren 5, 2022. Læs hele magasinet her.
Investering i forsvarsindustrien er et minefelt af moralske overvejelser, for kan man investere i en sektor med så nedslående produkter, og løber man i virkeligheden den stærke forsvarslobbys ærinde? Eller er det på den anden side helt legitimt at investere i en branche, der giver os redskaberne til at forsvare vores værdier og vores måde at leve på – især efter at vi som samfund har besluttet at øge forsvarsudgifterne de kommende år for at sikre vores fortsatte frihed.
Inden krigen i Ukraine var det for de fleste ansvarlige investorer utænkeligt at investere i noget som helst, der havde det mindste med våben og forsvarsindustri at gøre.
Den nye sikkerhedspolitiske situation i Europa har ændret denne holdning, og flere institutionelle investorer har justeret deres holdning til investering i forsvarsaktier.
Efterspørgslen sikret i mange år
Hele branchen vil de kommende 10-15 år nyde godt af stigende efterspørgsel drevet af øgede forsvarsbudgetter. Danmark og en række europæiske lande vil løfte deres forsvarsbudget til NATOs mål om 2 procent af BNP, hvilket i dansk kontekst betyder investeringer for 18 milliarder kroner årligt. Vores tyske naboer vil oprette en fond på svimlende 100 milliarder euro (745 milliarder kroner). Også USA, med det i forvejen gigantiske forsvarsbudget, vil i de kommende år investere yderligere.
De massive investeringer vil utvivlsomt komme forsvarsvirksomhederne til gode, men som alle andre produktionsvirksomheder skal forsvarsvirksomhederne selvfølgelig også navigere i stigende inflation og udfordringer med at sikre leverancen af råvarer.
Forsvarsinvesteringer er langsigtede beslutninger. Udviklingen af eksempelvis en ny flytype tager mange år og koster gigantiske summer, men produceres derefter ofte i årtier. Ingen ved endnu præcis hvad de stigende forsvarsbudgetter skal anvendes til, og udfordringen som udenforstående investor bliver at finde ud af hvilke virksomheder, der dygtigst vil få del i de stigende budgetter.
De fleste i Europa kan blive enige om at undgå investering i virksomheder, der producerer og sælger våben, der er forbudt af internationale aftaler såsom antipersonelminer og klyngebomber. Det kan være svært som investor at gennemskue alle dele af virksomhedernes forretning og deres mulige rolle som underleverandører – ikke alt må offentliggøres. Som investor er det derfor væsentligt at holde sig for øje, at virksomhedernes ageren og omdømme med kort aftræk kan få markant indflydelse på aktiernes værdi.
Forsvarsvirksomheder er kendetegnet ved massive frie pengestrømme, og mange af virksomhederne udlodder store udbytter og har markante aktietilbagekøb. I modsætning til mange andre sektorer og aktivklasser, har det været lukrativt at være investor i forsvarssektoren i 2022. Selv efter pæne stigninger, hvor flere aktier er steget mere end 50 procent, handles de her nævnte virksomheder til en P/E for 2022 på mellem 15 og 25, hvilket er rimeligt i lyset af de stabile vækstmuligheder.
Hvis du som investor finder, at investering i forsvarsvirksomheder falder inden for din moralske skive, opnår du eksponering til en sektor, hvis efterspørgsel de næste mange år må forventes at være sikret, hvor der hvert år udbetales store udbytter, og hvor aktier kan erhverves til rimelig pris.
Peter Smed ejer ikke aktier i nogle af de nedenstående selskaber.
10 aktier på vej ind i varmen:
- Raytheon Technologies: Mere konglomerat end militær
- Saab: Storleverandør til det svenske forsvar – og måske snart resten af NATO
- Northrop-Grumman: Uncle Sam er bedste kunde
- Lockheed Martin: Kampfly, satellitter og attraktivt udbytte
- Rheinmetall: Stærk position i Tyskland
- Kongsberg Gruppen: Forsvar, shipping og energi
- General Dynamics Corporation: Magtfuld kvinde i front for jetfly, ammunition og ubåde
- Thales: Radar og rejsekort
- Leonardo: På vej ud af tunnelen
- BAE Systems: Stærk ordrebog i Europas største forsvarsvirksomhed
Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.