Analyser

FLSmidth ved en skillevej

Billede
FLS er aldrig kommet sig over nedturen i forbindelse med finanskrisen, især afslutningen på ”byggeboomet” i BRIK landene for cirka ti år siden. Kursen afspejler udfordringen med at få indtjeningsmarginen op. FLS har brug for at træffe et strategisk valg.
Billede

Af
Per Hansen

Investeringsøkonom, Nordnet

Det har ikke været sjovt, men derimod meget udfordrende, at være FLS aktionær de sidste, mange år. For investorer, som købte aktien før finanskrisen i 2008, er aktiekursen blevet barberet med to tredjedele.

Selv om der har været udbyttebetalinger undervejs, kan det ikke forhindre, at investorerne har tabt penge på FLS, mens markedet er tordnet frem. I forhold til resten af markedet er udviklingen faktisk helt horribel.

FLS har brug for at træffe en vigtig strategisk beslutning i deres økonomiske vadested. En god position indenfor udstyr til minedrift bliver løbende trukket ned af udfordringer med at skabe værdi inden for cementudstyr, som stadig har en utilfredsstillende indtjening.

Den for lave indtjening i Cement bliver ved med at skygge for forretningsområdet minedrift. Investorerne har været meget tålmodige, men mon ikke den tålmodighed er blevet sat på en så markant prøve, at det nu er tiden til at handle?

Konsolidering af branchen i gang?

Toget er måske sat i gang. I hvert fald har FLS’ to finske konkurrenter, Metso og Outotec, fusioneret, og tilsammen bliver de en væsentlig større virksomhed end FLS. En forventet samlet omsætning på tæt på 30 mia.kr. er omtrentlig 50 % større end det, som FLS kan præstere i et normalt år - uden Covid-19 og samlet for minedrift og cement.

Størrelsen betyder noget

Det er ikke størrelsen, men gørelsen vil nogen nok hævde. Det kan være rigtigt, men i tilfældet med FLS er det en sandhed med modifikationer. FLS mangler nok lidt på den front.

For år tilbage var meldingen, at først ved en omsætning på 25 mia. ville selskabet have forudsætninger for at kunne levere optimalt på sine marginmål. I 2019 nåede FLS 20,6 mia. Det er lidt bedre end oprindelig guidet, men 20 % under hvad der ”skulle til”, før det er spændende at være medejer. Det er i den henseende, at det måske kan være relevant at skele til størrelsen og ikke mindst fusionen mellem Metso/Outotec.

Og det er ikke kun størrelsen, som udfordrer FLS. Problemerne er centreret i Cement. Det som driver en virksomheds værdi er ikke mindst rentabiliteten og udviklingen i denne. Her skuffer FLS vedvarende. Det er tid til at gøre noget ved det.

Et skridt frem og et tilbage

Topchef Thomas Schultz har forsøgt at skære forretningen lidt til, men tilpasninger bliver ikke rigtig synlige på bundlinjen. Lavere omkostninger udviskes således af lavere indtjening, og så er investorerne lige vidt.

Cementbranchen står overfor mindst to udfordringer. Indtjeningen er for lav, og samtidig venter en kolossal grøn omstillingsopgave. De to ting i forening må få selskaberne, herunder også FLS, til at overveje deres fremtid og handle.

På den ene side bliver FLS jo ikke absolut mindre af, at konkurrenterne inden for minedrift fusionerer, bliver større og høster synergier, som i Metso/Outotecs tilfælde estimeres til at blive 3-cifrede millionbeløb i euro. Men de bliver relativt mindre, og det kan være en indtjeningsudfordring i relation til den kritiske masse.

Skal FLS overhovedet fortsætte med cement?

FLS har ikke kun en størrelsesudfordring, men skal beslutte om de økonomiske fødder skal blive ved med at være støbt i cement. Enten skal de deltage i en konsolidering, fordi de har teknologien og det grønne udsyn, som giver dem et forspring på noget, som konkurrenterne ikke kan – i hvert fald ikke i samme omfang. Eller også skal de gå ud af cement.

Alternativet er at gøre ingenting. Status quo vil fastholde FLS som en for lille aktør i mining og med et cementproblem, som er er svært at løse ved organisk vækst.

Det gode spørgsmål er hvorfor bestyrelsen ikke allerede har handlet og har indset, at status quo for virksomhedens struktur også er status quo for indtjeningen?

FLS har stadig friheden til at handle

Den gode nyhed er, at FLS indtjeningsmæssigt ikke er en sådan situation, at de ud fra en svækket position er tvunget til at gøre noget overilet. At noget skal ske og det gerne inden for en meget overskuelig fremtid, burde dog være tydeligt for ledelse og bestyrelse.

Per Hansen ejer aktier i FLSmidth.