Bavarian Nordic – hvad er potentialet efter abekoppeudbruddet?
Bliv medlem og modtag magasinet Aktionæren 9 gange årligt
Bavarian Nordic aktien er de seneste dage steget mere end 50 %.
Det skyldes et accelererende udbrud af en ny variant af abekopper, kaldet claid 1b, i og omkring Congo. Dog lader det til at der nu er risiko for, at udbruddet breder sig til resten af verden, efter man har fundet et tilfælde i Sverige og flere i Pakistan.
Fortsætter udbruddet med at sprede sig, kan det betyde, at verdens sundhedsorganisationer og stater vil lægge store nye ordre på Bavarian Nordics abekoppevaccine i den kommende tid, og det kan få aktien til at stige yderligere herfra. Omvendt vil aktien kunne falde voldsomt igen, hvis udbruddet i de kommende uger går i sig selv igen.
Ser man på Bavarian Nordic som virksomhed, kan den i dag mere betegnes som en pharma-virksomhed frem for en biotech-virksomhed. Det skyldes, at Bavarian Nordic har forholdsvist få studier i deres forskningspipeline relativt til allerede lancerede medikamenter.
Læs også:
Har dansk bundskraber på sin købsliste
Som det kan ses nedenfor, sælger Bavarian Nordic i dag en lang række vacciner kategoriseret som ”rejsevacciner” og ”beredskabsvacciner”. Rejsevaccinekategorien indeholder f.eks. vacciner imod rabies, TBE-virus og kolera, hvor beredskabsvaccinekategorien indeholder vacciner imod kopper og abekobber, kaldet Mpox som vist nedenfor.
Bavarian Nordic har dog et fase 3 forskningsstudiet inden for tropesygdommen, Chikungunya, som kan blive godkendt i både USA og Europa i 1. kvartal 2025, der i tilfælde af godkendelse vil blive lagt til den nuværende vaccineportefølje.
Som det kan ses nedenfor, kom en stor del af omsætningen i 2023 fra leverancer af koppe- og abekoppevacciner, der blev bestilt efter det tidligere udbrud i 2022. Lige nu er det dog Bavarian Nordics officielle forventning, at omsætningen i 2024 kommer til at falde til 5-5,3 mia. kr., men det nuværende udbrud kan komme til at betyde, at virksomheden kommer til at ændre disse forventninger i den nære fremtid.
Ifølge Bavarian Nordic vil man, ud over det virksomheden allerede har indregnet i deres nuværende forventninger, kunne levere ca. 2,5 millioner doser abekoppevacciner i 2024.Det vil med andre ord kunne betyde en yderligere omsætning på ca. 1,5 mia. kr. i 2024, og bringe den samlede omsætning for 2024 op i spændet 6,5-7 mia. kr. for helåret 2024, hvis der kommer flere ordre på vaccinen i den kommende tid.
Skulle udbruddet dog udvikle sig mere globalt kan omsætning i 2025 dog vise sig at stige markant. Bavarian Nordic har i dag ikke udmeldt deres forventninger til 2025, men da man næste år vil få væsentlig mere kapacitet til produktion af abekoppevacciner, vil man ifølge virksomheden kunne levere ca. 10 millioner doser ud over, hvad der allerede er bestilt.
Det vil med andre ord betyde, at den samlede omsætning for Bavarian Nordic i 2025, godt vil kunne overgå 10 mia. kr. i et scenarie, hvor efterspørgslen efter virksomhedens abekoppevacciner vokser væsentligt fra det nuværende niveau.
LÆS OGSÅ:
'Bobleterritorium': Indikator er højere end før 1929-krak
Samtidigt er marginerne på beredskabsvacciner, der b.la. indeholder abekoppevaccinen, væsentlig højere sammenlignet med rejsevacciner ifølge Bavarian Nordic. Det vil med andre ord betyde, at bundlinjen hos Bavarian Nordic må ventes at stige betydeligt i både 2024 og 2025 sammenlignet med de nuværende forventninger, hvis abekoppeudbruddet bliver globalt.
Det lader for nuværende til, at den nye abekoppevariant kaldet ”1b” er væsentlig mere smitsom og ligeledes væsentlig mere dødelig sammenlignet med den variant der var i udbrud i 2022, og derfor kan det sagtens tænkes, at udbruddet i dag kommer til at fylde mere i den globale agenda sammenlignet med, hvad vi så i 2022. Udbruddet er dog fortsat på et tidligt stadie, og derfor er det selvfølgelig svært at spå om, hvordan situationen ser ud om en uge eller et par måneder fra nu af.
Som det er nu, er Bavarian Nordics abekoppevaccine den eneste godkendte vaccine i Europa og USA, og derfor vil virksomheden også være i en unik position, hvis udbruddet eskalerer. Der er dog en enkelt Japansk vaccine imod abekopper kaldet, Lc16 fra KM Biologics, men denne er kun godkendt til brug i Japan i dag.
Ser man på Bavarian Nordics udgifter til forskning bekræfter tallene, at virksomheden kan betegnes mere som en pharma-virksomhed frem for et biotech-selskab. Som det kan ses nedenfor, er Bavarian Nordics udgifter til forskning ventet at falde til 850m kr. i 2024, hvilket er ca. 1/3 af forbruget i 2023. Ifølge virksomheden vil dette falde yderligere, hvis Chikungunya vaccinen bliver godkendt i Q1 2025.
Det er dog ikke nødvendigvis en dårlig ting, at Bavarian Nordic bruger færre penge på forskning, da dette vil betyde et større overskud for virksomheden i de kommende år, hvis man formår at vokse salget i den eksisterende portefølje, og især hvis salget af abekoppevacciner accelerer markant i 2025.
Abonner på vores Youtube-kanal her:
Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. De nævnte aktier er ikke købsanbefalinger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved køb.