Analyser

Aktienedtur skyldes ikke kun virus

Billede
Tre måneders kursstigninger er udraderet på en uge, og corona-virussen er ikke den eneste skyldige. Hvad ligger bag den pludselige nedtur og hvad gør den kloge investor?
Billede
Frank Hvid Petersen

Af
Frank Hvid Petersen

Cand. polit., Økonomisk kommentator

Humøret på verdens aktiemarkeder er pludselig skiftet. Fra eufori og daglige kursrekorder til store daglige kursfald og nedtur.

Fra mange finanshuse og i mange medier lyder det, at årsagen til det voldsomme humørskifte skyldes, at den frygtede corona-virus ser ud til at brede sig mere end forventet for bare få uger siden.

Det er helt sikkert, at virusudbruddet påvirker finansmarkederne i de her dage og har medvirket til stemningsskiftet på de globale aktiemarkeder.

Mange advarselslamper blinker

Men graver man et spadestik dybere vil man hurtigt se, at aktiemarkederne allerede før virusudbruddet blev offentligt kendt var i overhængende fare for et tilbageslag. Og at andre nyheder de seneste uger også har haft en negativ påvirkning

Det handler om øget sandsynlighed for Bernie Sanders som præsident i USA, høj prisfastsættelse af aktier generelt, skuffende makronøgletal, tegn på svagere end ventet global vækst samt kortsigtede hedgefonde, der lå massivt overvægtet i aktier.

Tag for eksempel prisfastsættelsen og markedets forventninger til virksomhedernes indtjening: Globale aktier steg sidste år godt 30 procent, mens indtjeningen var uændret. Da aktiekurserne toppede for få uger siden var prisfastsættelsen målt på næste års forventede nøgletal noget af det højeste nogensinde i Europa, USA og Danmark.

Sagt på en anden måde: aktiemarkederne var allerede prissat til perfektion og med forventning om kraftigt forbedret indtjening i 2020.

Med de seneste dages kursklø er prisfastsættelsen hastigt ved at nå ned i mere attraktive luftlag, men aktier er stadig ikke specielt billige - og slet ikke hvis vi indregner, at vi i den kommende tid nok vil se ganske betydelige nedjusteringer af forventningerne til indtjeningen i 2020

Det hænger blandt andet sammen med, at en række makronøgletal på det seneste - og allerede før corona-virusudbruddet – har indikeret, at hverken væksten i BNP eller virksomhedernes indtjening vil udvikle sig så gunstigt som forventet af analytikerne.

I modsætning til hvad mange finanshuse spår i disse dage, er det langt fra sikkert, at aktiemarkederne - udover en hurtig og kortvarig stigning af ren lettelse - vil genfinde formen og den stigende trend lige med det samme, selv hvis corona-virussen hurtigt bliver inddæmmet.

Hvad gør du som investor?

Som investor har du i den situation en række handlemuligheder.

Er du langsigtet investor, bør du tage udsvingene som en del af det at være investeret og ikke gøre noget, med mindre børsnedturen går ud over nattesøvnen. I det tilfælde bør du sænke risikoen på din portefølje

Er du mere kortsigtet og gerne vil forsøge at beskytte din portefølje overfor en mere usikker periode på aktiemarkederne er flere muligheder.

Du kan sælge ud af nogle af dine aktier og sætte pengene kontant og dermed mindske din aktieeksponering. Du kan også købe bear-aktiecertifikater, der stiger i kurs, hvis aktiemarkederne falder yderligere. Det er en anden måde at nedbringe den samlede aktierisiko i porteføljen.

Du kan også sælge ud og købe lange og sikre obligationer i stedet. Det vil mindske risikoen i porteføljen, da obligationerne i et scenarie hvor væksten svækkes vil opleve stigende kurser. Obligationer er dog allerede steget kraftigt i kurs, og renten på dem er negativ, så denne form for polstring af porteføljen er ikke så effektiv, som den har været historisk.

Interessante sektorer og enkeltaktier

Hvis du efter denne uges markante kursfald ikke har lyst til at sælge ud, kan du omlægge indenfor din portefølje til mindre konjunkturfølsomme aktier eller aktier, der gavnes af lavere renter.

Det kan gøres ved at købe sektor-ETF’er- eller fonde indenfor for eksempel biotech, medicinal, forsyning, telekom, ejendomme og forsikring, mens en sektor som stabilt forbrug på grund af eksponering til blandt andet bryggerier, ikke vil give den normale beskyttelse i tilfældet af at det trækker ud med at inddæmme corona-virussen. Og samtidig kan du nedbringe din andel af aktier indenfor for eksempel industri, råvarer, IT, energi og cyklisk forbrug.

På enkeltaktieniveau kan du polstre porteføljen ved at sælge eller reducere i aktier som A.P. Møller-Mærsk, FLSmidth, DSV, Pandora og bankerne og købe op i mere defensive eller rentefølsomme selskaber indenfor biotech, medicinal, forsyning og ejendomme. Hvis vækstnedgangen bliver rigtigt dyb, vil en lavere rente dog ikke beskytte ejendomsaktier, der også vil komme under pres.

En sådan omlægning fra cykliske til defensive aktier vil dog betyde udsalg af de aktier og sektorer, der allerede har fået kursklø og som er billigst vurderet, til noget højere prissatte sektorer og enkeltaktier.

Dog ser en del cykliske aktier og sektorer lige nu billigere ud, end de rent faktisk er, fordi de endnu ikke har fået nedjusteret deres indtjeningsforventninger til et mere realistisk niveau.

Frank Hvid Petersen ejer ikke aktier i nogle af de nævnte selskaber.