Denne analyse blev bragt i Aktionæren 7, 2020.
I sommeren 2018 steg DFDS’ aktiekurs til over 400 kroner. En stor del af DFDS’ omsætning og indtjening genereres i Storbritannien, og på det tidspunkt forventede man, at EU og Storbritannien ville aftale en blød afslutning på det britiske medlemskab.
I dag er kursen blot lidt over 200 kroner. Det afspejler, at DFDS – ud over Brexit - er udfordret på to andre fronter. Men måske er kursen nu så lav, at aktien vil være et fornuftigt køb – selv hvis udfordringerne varer i længere tid.
Høje faste omkostninger
DFDS er en rederi- og logistikvirksomhed, der transporterer både gods og passagerer på ruter på Nordsøen, den engelske kanal, Østersøen og Middelhavet.
Den første udfordring er, at en betydelig del af omsætningen stammer fra trafik som er forbundet med Storbri- DFDS tannien. Derfor er udfaldet af Brexit vigtigt. Omsætningen vil kun falde moderat, men bundlinjen kan blive hårdt ramt.
Et selskab som DFDS har høje faste omkostninger: Skibe, personale, brændstof med videre skal anskaffes, før man kan tage passagerer og varer ombord. Det betyder, at selv et mindre fald i passager- og godsmængder kan føre til et ganske stort fald i resultatet. Det illustreres meget godt af, at omsætningen i første halvår i år faldt 18 procent, mens nettoindtjeningen faldt hele 84 procent.
Højere gæld og lavere indtjening
Det store fald i omsætning og indtjening i første halvår skyldtes dog primært den anden udfordring - at coronakrisen især har ramt passagertrafikken hårdt.
Den tredje udfordring stammer fra DFDS’ opkøb af det tyrkiske rederi U.N. Ro-Ro i 2018. Det skete lige inden starten på betydelig økonomisk uro i Tyrkiet og et større fald i den tyrkiske lira. Dermed er indtjeningen ikke blevet så god som forventet. Opkøbet har desuden medført, at gælden er steget en del. Soliditeten er p.t. blot 39 procent, mens Mærsk til sammenligning ligger på 52 procent og DSV på 50 procent.
Samtidig udgør nettogælden i dag 3,9 gange driftsindtjeningen før afskrivninger. Det ligger klart over selskabets egen målsætning på mellem to og tre gange driftsindtjeningen.
2020 er et tabt år
Aktieanalytikerne forventer, at 2020 bliver et tabt år. Udbyttet for 2019 blev sløjfet og indtjeningen per aktie forventes at falde hele 80 procent til 4,61 kroner. Men i 2021 forventes indtjeningen at rette sig igen til 22,10 kroner- og året efter at stige yderligere til 26,50 kroner. I givet fald svarer den nuværende aktiekurs på 217 kroner til en P/E i 2022 på blot 8,2.