• Forskning og udvikling er afgørende for Novozymes, og udgifterne udgør 13 - 14 procent af omsætningen. / Foto: Novozymes
  Forskning og udvikling er afgørende for Novozymes, og udgifterne udgør 13 - 14 procent af omsætningen. / Foto: Novozymes
27. august 2020 kl. 10.41
Novozymes: Lav vækst trods stor klimaeffekt
Trods global dominans og produkter, der gavner klimaet, har Novozymes haft svært ved at holde gang i væksten. Måske kan højere råvarepriser og ny topchef være med til at løfte niveauet.
Af Per Juul, direktør, Juul Value Invest A/S

Denne analyse blev bragt i Aktionæren 6, 2020.

 

Novozymes-aktien er virkelig en aktie, der passer godt i en bæredygtig portefølje. Selskabet er verdensledende indenfor produktion af enzymer, som medvirker til at gøre biologiske processer mere effektive. Vaskepulver virker for eksempel mere effektivt og ved lavere temperaturer, hvis det indeholder enzymer.


Novozymes’ produkter betyder dermed lavere forbrug af energi og råvarer. I den seneste årsrapport skriver Novozymes, at deres produkter årligt sparer 87 millioner tons CO2 – eller hvad der svarer til 36 millioner bilers årlige udledning.


Omsætningen er spredt over hele verden og fordelt på fem områder; Vaskemidler (som med 33 procent af omsætningen er størst), Føde- og drikkevarer, Bioenergi, Landbrug & Foder samt Teknisk & Farma. Fordelingen mellem de fem områder har været ret stabil over de senere år.


Ikke noget vækstmirakel

Man skulle tro, at det store fokus på miljø og klima ville skabe et vækstmirakel for Novozymes. Over den seneste hele forretningscyklus – fra 2006 (før finanskrisen) til 2019 (før coronakrisen) – er omsætningen ganske vist steget med fornuftige seks procent om året og indtjeningen fine ti procent. Men de seneste fire år har væksten i omsætningen i snit været under én procent om året. Det er overraskende – og skuffende.


En del af forklaringen er, at Novozymes’ produkter giver størst besparelser for kunderne, når energi- og råvarepriserne er høje. Faldende oliepris og lave kornpriser påvirker derfor Novozymes negativt.


Derudover mener jeg, det har en negativ betydning, at Novozymes ikke sælger direkte til forbrugerne, men primært er underleverandør til store koncerner. Mens mange forbrugere gerne betaler en relativt høj merpris for bæredygtige produkter, er det for professionelle kunder først og fremmest bundlinjen, der tæller.


Derfor bliver det mere effekten på bundlinjen, der sælger varen end den gode historie om sparet CO2. Og selvom det også har en værdi for kunderne, vil en del nok være tilbageholdende med at slå på tromme for en teknologi, der leveres af en underleverandør.


Måske kan den nye topchef Ester Baiget, der tiltrådte 1. februar i år, få kunderne til at se den hårde forretning i at vælge den gode historie.


Fair prissat

Uanset hvad, vil råvarepriserne på et tidspunkt stige igen, og jeg tror derfor, at væksten fremover vil ligge tættere på det langsigtede snit end på de seneste fire års flade udvikling.


Derudover anser jeg, Novozymes for at have ret lav risiko. Novozymes vil ikke gå konkurs eller have underskud i årevis, da salget er relativt upåvirket af kriser. Derfor vil jeg være tilfreds med et lavere afkast end for en gennemsnitlig aktie.


Med en forventet fornuftig vækst og et lavt krav til afkastet, anser jeg Novozymes for at være omtrent fair prissat - selvom Price/Earnings på 35 er højt. Dermed er der ingen sikkerhedsmargin, og aktien er med andre ord ikke billig nok til, at jeg selv vil købe den.

 

 

Klik på tabellen for at se den i fuld størrelse.


En bæredygtig hånd under kursen


Det bæredygtige element kan imidlertid være med til at holde hånden under aktien. Mange investorer vil gerne investere bæredygtigt. Det øger efterspørgslen efter aktier som Novozymes og kan bidrage til at sende prisen endnu højere op.


Det har dog ikke meget at gøre med aktiens fundamentale værdi, og personligt vil jeg ikke lade en investering afhænge af, at andre i fremtiden vil betale mere for en aktie, end den fundamentalt er værd. Men det kan man jo være ligeglad med – så længe kursen går i den rigtige retning. 

 

Analyserne i Aktionæren og på Shareholders.dk er udtryk for skribentens vurdering af investeringen lige nu. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som læserne måtte pådrage sig ved at følge anbefalingerne.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  9.-12. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: