• Foto: Vestas
  Foto: Vestas
18. maj 2020 kl. 10.59
Vestas: Afgørende vending bør være på vej
Vestas antyder nu, at koncernen kan komme gennem krisen uden at skulle ændre på resultatforventningen for i år, men det er 2021, der for alvor skal vise, om den store vindmølleproducent kan vende tendensen med vigende indtjening - og kvartalsmeddelelsen giver ikke større klarhed.
Af Morten A. Sørensen, analytiker, Økonomisk Ugebrev

Man kan se kvartalsmeldingen fra Vestas som et symptom på dyberegående usikkerhed om selskabets fremtid. På den ene side suspenderer selskabet forventningerne til 2020. På den anden side meddeler det, at ”efter Vestas’ nuværende skøn vil det stadig være muligt at indfri de oprindeligt udmeldte forventninger til omsætning og EBIT-margin før særlige poster.”


På den baggrund er det måske ikke overraskende, at der blandt analytikere er betydelig usikkerhed om, hvad der kan ske ikke blot i 2020, men også videre frem.

 

Selv om Vestas’ omsætning siden 2016 er steget fra 10,2 mia. kr. til 12,1 mia. kr. i 2019, er EBIT faldet fra 1421 mio. kr. til 1004 mio. kr. og dermed er EBIT-marginen faldet fra 13,9 til 8,3 procent. Vil udviklingen i retning af faldende overskudsgrad vende?

 

Salgsmæssigt lægger Vestas stærkt ud i første kvartal, og koncernen fremstår mere robust over for viruskrisen, end vigtige konkurrenter gør. Omsætningen er steget 29 procent til 2,2 mia. kr., i kvartalet, mens Siemens Gamesa bruger viruskrisen som forklaring på et omsætningsfald på 8 procent.

Presset indtjening

Vestas’ indtjening blev dog presset kraftigt ned af logistiske vanskeligheder og flaskehalse, og EBIT-marginen blev på minus 2,4 procent. Hvor meget, der skyldes viruskrisen, er uklart. Siemens Gamesa melder mere direkte og klart ud og konstaterer en negativ COVID-19-effekt på 56 mio. euro i første kvartal.


Det skal gå godt resten af året, hvis Vestas i år virkelig skal indfri sine oprindelige forventning om en omsætning på 14-15 mia. kr. og en EBIT-margin på 7-9 procent. Og Vestas vil selv i dette interval kun stabilisere den tendens til faldende EBIT og faldende EBIT-margin, som har præget årene siden 2016, hvor marginen var oppe på 13,9 procent. Den stabilisering er vigtig, hvis tendensen til faldende overskudsgrad for alvor skal vendes i 2021.

Bliver 2021 vendepunktet?

Netop 2021 kan nu i højere grad end 2020 ses som et slags nøgleår for Vestas. Gennemsnitligt tror 20 analytikere, der følger Vestas, at marginen kan stige til 8,9 procent i 2021 og videre til 9,3 procent i 2022. Men vil det lykkes?

 

Målt på nettoresultatet bliver forskellen på de mest optimistiske og de mest pessimistiske analytikere meget stor – faktisk så stor, at optimisterne venter mere end et dobbelt så stort nettoresultat i 2021 og 2022 som pessimisterne. Den forskel er afgørende for, om Vestas-aktien med det aktuelle kursniveau kan anses for billig eller dyr.

 

I den situation er alle tegn på, at Vestas i 2020 kan øge omsætningen og ordreindgangen, og stabilisere indtjeningen, naturligvis velkomne. Dermed vil der blive lagt et bedre fundament for den vending af indtjeningsudviklingen, som optimisterne håber på i 2021 og 2022.

Usikkerhed om corona-effekter

Vestas’ organisation har ofte været dygtig til hurtigt at få løst driftsmæssige problemer, og koncernen tager med en forenkling af produktporteføljen og afskedigelse af 400 medarbejdere konkrete initiativer til at øge indtjeningsevnen.

 

Men hvis Siemens Gamesas’ COVID-19-omkostning på 56 mio. euro afspejler tilsvarende virusaffødte omkostninger i Vestas, kan indtjeningen også komme under hårdt pres i andet kvartal.

 

I takt med at Vestas’ indtjeningsevne har været for nedadgående, har aktiekursen – frem til begyndelsen af i år – siden slutningen af 2017 været markant stigende. Trods viruskrisen er kursen aktuelt som i november 2019.

 

Forventningerne til vindmøllemarkedet er stadig store, og hvis optimisterne får ret, kan Vestas’ omsætning slå nye rekorder i de kommende år. Men Vestas’ kvartalsmeddelelse har understreget usikkerheden om, hvor meget indtjening Vestas i de kommende år kan få ud af det stigende volumen. En helårsprognose, der er suspenderet, samtidig med at den forsigtigt bliver bekræftet, gør ikke situationen klarere.

Børskurs på analysetidspunktet 593,60
AktieUgebrevets kursmål (6 mdr) 618,00

 

Analysen er en redigeret udgave af en analyse bragt i Økonomisk Ugebrev Formue/AktieUgebrevet nr. 19/2020

 

 Morten A. Sørensen er analytiker for Økonomisk Ugebrev Formue (AktieUgebrevet).

 

Morten A. Sørensen og/eller dennes nærtstående ejer ikke aktier i Vestas Wind Systems.


Få tre gratis numre af AktieUgebrevet ved at trykke her eller tilmeld dig gratis nyhedsmail fra Økonomisk Ugebrev formue (AktieUgebrevet) her.


Analyserne i Aktionæren og på Shareholders.dk er udtryk for skribentens vurdering af investeringen lige nu. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som læserne måtte pådrage sig ved at følge anbefalingerne.

 

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 1/2021
  25. januar
 • Aktionæren 2/2021
  8. marts
 • Aktionæren 3/2021
  19. april
 • Aktionæren 4/2021
  18. maj
 • Aktionæren 5/2021
  21. juni
 • Aktionæren 6/2021
  6. september
 • Aktionæren 7/2021
  4. oktober
 • Aktionæren 8/2021
  8. november
 • Aktionæren 9/2021
  13. december

 

 

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: