Analyser

Nokia og 5G – Eventyr eller mareridt?

Billede
Nokia har tidligere siddet med mange esser på hånden og alligevel formøblet det hele. Telesektorens behov for investering i 5G-teknologi giver igen den finske virksomhed en stærk hånd, men vil det lykkes Nokia at spille sine kort rigtigt denne gang?
Billede

Af
Henrik Ekman

cand.merc. og tidl. aktiechef i Maj Invest

Hvad der skulle være starten på et 5G-eventyr for Nokia, har i stedet udviklet sig til lidt af et kursmæssigt mareridt. Teleselskaber overalt i verden står ellers i kø i disse år for at indkøbe 5G-teleudstyr. Som følge af konsolidering, er der endvidere reelt kun få globale leverandører tilbage.

Ericsson, Nokia og de to kinesiske producenter Huawei og ZTE. Mange er endda begyndt at fravælge de to kinesiske selskaber efter politisk pres fra USA. Et duopollignende marked, hvor køberne er tvunget til at købe hurtigst muligt lyder som et drømmescenarie, så hvad er gået galt?

Samarbejde med Intel giver problemer

Billede

Ifølge Nokias seneste kvartalsregnskab er det meste gået galt! Grundlæggende har Nokia ambitioner om at blive det bedst positionerede teleudstyrsselskab. Det er sket gennem opkøbet af Alcatel-Lucent, men integrationen har været vanskelig og måske fjernet fokus fra udvikling af 5G-teknologien.

Hertil kommer forsinkelse i samarbejdet med Intel om udvikling af ny chip-teknologi til netværksudstyr, hvor Intel har store problemer. I stedet for en moderne og billig chipteknologi, har Nokia været tvunget til at programmere netværksudstyret på en dyr og ikke så effektiv chip-teknologi. Et midlertidigt behov for øgede programmeringsressourcer har betydet, at Nokia har sænket forventningerne til nye besparelser fra 700 mio. euro til 500 mio. euro.

I tilgift har kampen om markedsandele presset indtjeningen i hele branchen, ligesom manglende godkendelser af centrale telefusioner blandt Nokias store kunder har sat deres investeringer i bero. Nokia forventer derfor kun at vokse som markedet, hvor man før mente at kunne vokse hurtigere.

Sidst, men ikke mindst, besluttede Nokia at suspendere dividenden. Ikke at Nokia opfattes som en udbytteaktie, men signalet er markant.

Samlet set sænkede Nokia forventningerne til overskudsgraden for 2019 fra 9-12 procent til 8,5 procent. Konsensus var dog allerede 9 procent, så chokket vedrørte 2020. Her lå forventningerne omkring 12,5 procent, men Nokia forventer nu kun en overskudsgrad på 9 procent!

Det massive kursfald på 20-25 procent var dermed ikke overraskende. Forventningerne til det fremtidige indtjeningsniveau blev sænket fra 12-16 procent til 12-14 procent.

Det er vigtigt at understrege, at der er tale om korrigerede overskudsgrader. Investorer, der har fulgt teleudstyrsindustrien, ved, at selskabernes rapporterede indtjening historisk har ligget langt under de officielle forventninger. Det skyldes udgifter ved opkøb og integration, nedskrivninger af goodwill, amortisering af R&D m.m.

 

Potentialet er til stede

Med så mange forhold, der blev nedjusteret på kort sigt, kan det være svært at tage de positive briller på. Man skal derfor kun overveje at købe Nokia, hvis man har den holdning, at markedet markant undervurderer effekten af en forventelig langvarig og lukrativ investeringscyklus i 5G-udstyr.

Nokias troværdighed er selvsagt meget lav, men Nokias forventninger er måske ikke så usandsynlige. På et tidspunkt får Intel styr på deres chip-teknologi, og nogle af de øvrige eksterne forhold, som rammer Nokia lige nu, forsvinder efterhånden også.

Hvis forventningerne holder, svarer det til en stigning i det ordinære indtjeningsniveau på 50-60 pct. de kommende år! I lyset af en værdiansættelse 30-50 procent lavere end konkurrenternes målt på EV/EBITDA og P/E, så er det aktuelle kursniveau en attraktiv mulighed.

Billede