24. januar 2020 kl. 12.33
Oversete danske aktier med potentiale
De store C25-selskaber får mest opmærksomhed, men det er langt fra altid dem, der giver det bedste afkast. Længere nede i kurslisten finder du ofte potentielle guldfugle og måske endda i sektorer og brancher, hvor du mindst venter det.
Af Bruno Japp, analytiker, Økonomisk Ugebrev

Denne analyse blev bragt i Aktionæren 1/2020.

 

Langt den overvejende del af medieopmærksomheden går til de store C25-selskaber, og det giver god mening, da disse selskaber står for langt hovedparten af børsomsætningen. Et selskab som Novo Nordisk handles således for næsten 1 mia. kr. om dagen, mens eksempelvis H+H International kun handles for gennemsnitligt 3 mio. kr. om dagen.


De tal er imidlertid langt mindre interessante for dig som privat investor, end de er for de store institutionelle investorer. Hvis du skal placere 50.000 kr. i en aktie, er det således uden større betydning om aktien handles for 3 mio. kr. om dagen eller 300 mio. kr. I ingen af tilfældene har din handel indflydelse på kursen.


Det har den derimod, hvis man skal købe eller sælge for 20 mio. kr. i en aktie, som gennemsnitligt handles for 3 mio. kr. om dagen, og det er derfor naturligt, at store investorer fokuserer på store aktier. Set fra den private investors synsvinkel er det interessant, da det betyder, at nogle mindre aktier kan være prissat fordelagtigt. Ikke fordi investorerne tager fejl, men fordi der simpelthen ikke er den samme interesse for disse aktier.


Den allerbedste situation for en privat investor er, hvis man kan finde et af disse små selskaber, som derefter vokser sig så stort, at det begynder at blive relevant for de store investorer. Vi så i 2019 et eksempel på dette i ChemoMetec, som var blandt de aktier, vi anbefalede her i bladet for et år siden.


ChemoMetec startede året i kurs 86 og en gennemsnitlig daglig omsætning på 4,6 mio. kr. I løbet af året kom aktien mere og mere i de store investorers søgelys, og i starten af december var kursen steget til 258, og den gennemsnitlige daglige omsætning i aktien var 15,6 mio. kr.


Så store kursstigninger på et enkelt år er dog sjældne, og man skal ikke satse sin aktieøkonomi på at finde den slags guldklumper regelmæssigt.


I det hele taget er det en god grundregel at lade være med at blive grådig. Det kan være vanskeligt i et marked, som stiger med mere end 20 procent på et år, som vi oplevede det i 2019, men hvis man skal være succesfuld på aktiemarkedet over en længere årrække skal man huske, at to-cifrede procentstigninger er undtagelsen og ikke reglen.

Lave renter løfter markedet

Set over en årrække giver aktiemarkedet som tommelfingerregel et årligt afkast på 7-10 procent, og det er faktisk særdeles attraktivt. Specielt set i lyset af den aktuelle situation, hvor vi skal vænne os til negative renter på vores indlån.


Det lave renteniveau betyder også noget andet, som er af stor betydning for dig som privatinvestor, nemlig at aktiekurserne i øjeblikket får hjælp fra en uventet front. En lang række aktier handles i øjeblikket til så høje nøgletal, at vi for nogle år siden ville have betragtet kurserne som overvurderede. Men alligevel fortsætter kurserne opad.


En del af forklaringen herpå er, at det lave renteniveau reducerer de alternative investeringsmuligheder betydeligt. En P/E (Price/Earnings eller den pris du betaler for en krones overskud) på 25 betyder groft sagt, at man accepterer en forrentning på 1/25 = 4 procent, og med mindre der er udsigt til en betydelig vækst i selskabets indtjening er det faktisk et ret lavt tal set i forhold til aktiemarkedets historiske afkast. Men hvis alternativet er minus 0,75 procent ved bankrente eller en rente tæt på nul i obligationer ser det anderledes ud.


På kort sigt betyder det, at aktiemarkedet tilbyder os et afkast, som er attraktivt i forhold til alternativerne, men på lidt længere sigt betyder det, at en lang række aktier balancerer på en knivsæg, hvad angår værdiansættelsen. Ved en stigning i renteniveauet vil aktiemarkedet miste en del af den bæreevne, som manglen på alternativer i øjeblikket leverer, og så vil en P/E på 25 skærpe investorernes krav til den forventede vækst.

2019: Small cap haltede efter, 
men mid cap slog C25
2019 var et festår på det danske aktiemarked. Eliteindekset for de 25 største aktier gav et afkast på 26 procent,  og mid cap aktierne klarede sig faktisk endnu bedre. Til gengæld kunne de helt små og ofte oversete aktier i small cap indekset "kun" registrere en stigning på 17 procent.


Det vil højst sandsynligt sende kurserne på en stribe højtvurderede aktier nedad. Et af de elementer, man bør begynde at tillægge stigende betydning, er derfor selskabernes nøgletal. Vi har i 2019 set eksempler på meget højtvurderede C25-aktier, som har mistet en væsentlig del af deres markedsværdi på kort tid ved skuffende børsmeddelelser. Her kan nævnes Chr. Hansen og Ambu, som tabte henholdsvis 30% og 54% i værdi på kun to måneder.


Denne potentielle trussel mod værdiansættelserne gør det også endnu vigtigere, at der er en god væksthistorie bag aktien, så den ikke kun holdes oppe af manglende alternative investeringsmuligheder. En god underliggende væksthistorie er derfor et gennemgående element i de fem aktier, vi har valgt som vores bud på mulige vinderaktier i 2020.

 

Her får du tre af aktierne. Du kan læse om de to sidste i Aktionæren nr. 1/2020 (gratis for medlemmer). 

Log ind

Bliv medlem

Bliv medlem nu og få adgang til hele www.shareholders.dk med det samme.

Start dit medlemskab nu
Example

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 1/2020
  27.-31. januar
 • Aktionæren 2/2020
  3.-6. marts
 • Aktionæren 3/2020
  6.-8. april
 • Aktionæren 4/2020
  18.-22. maj
 • Aktionæren 5/2020
  22.-26. juni
 • Aktionæren 6/2020
  1.-4. september
 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  3.-6. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: