• Foto: Shutterstock
  Foto: Shutterstock
03. december 2019 kl. 15.22
Kursraketter [1/5]
Nytåret er tidspunktet til at gøre status, men også tid til at se fremad. Her får du Lars Jørgen Rasmussens bud på hvilke aktier, du bør holde øje med i 2020.
Af Steen Bech Andersen, journalist og redaktør

Denne artikel blev bragt i Aktionæren 9/2019: Kursraketter 2020.

 

Denne er den første i en serie af fem artikler, hvor du kan du læse fem aktieeksperters uforpligtende, men inspirerende bud på vindere, tabere og markedsudvikling næste år. De fem eksperter er Lars Jørgen Rasmussen, Helge Larsen, Michael Friis, Tue Østergaard og John Stihøj.

2019 gik langt over forventning

 For 12 måneder siden, ved udgangen af 2018, så aktiemarkedet sortere ud end i dag. Markederne havde taget et dyk i november og december, og det var svært at se lys i mørket. De fleste ville nok gerne dengang have solgt det kommende år for bare et lille, positivt afkast.


Det skulle dog vise sig at blive meget bedre end forventet, da aktiemarkederne vendte på en tallerken allerede i januar og i årets løb steg med mere end 20 procent, både i Danmark og mange steder i udlandet.

 

Den udløsende faktor bag tallerkenvendingen var primært et skift i forventingerne til amerikansk pengepoltik, og der er nu en generel accept af, at renterne både i USA og

på globalt plan vil forblive lave i en længere periode.


Skiftet betød at stort set alle aktivklasser, inklusive guld og obligationer, steg i 2019. Eneste større undtagelser er visse erhvervslån samt en aktivtype, hvor fornuften muligvis er begyndt indfinde sig, nemlig bitcoins.


Luften gik lidt ud af det rentedrevne marked omkring sommerferien, og valueaktier fik et mindre comeback efter ti år i skammekrogen. På det seneste er flere økonomer og analytikere begyndt at tale om, at vi muligvis undgår en recession i 2020, men ingen tør love et godt aktieår igen i 2020.


Der er dog enighed om, at så længe renterne er lave, findes der reelt ingen alternativer til aktier. Desuden vil Donald Trump gøre alt for at blive genvalgt i november 2020 og derfor holde hånden under amerikansk økonomi og aktiemarked, så måske bliver vi overraskede igen.

Lars Jørgen Rasmussens bud på næste års vindere

Lars Jørgen Rasmussen er indehaver af firmaet Formue- & Investeringsrådgivning og kendt som vinder af Dagbladet Børsens investordyst i 2017 og 2018. Han peger på, at det danske marked allerede er steget 20 procent i år og at mange aktier er højt vurderet: ”Udgangspunktet, som vi ikke må glemme, er, at vi ligger på et rekordhøjt niveau for danske aktier. Derfor er der bare ikke mange doblingskandidater i sigte.”


De fleste investorer vil nok være tilfredse med mindre end en fordobling, men Lars Jørgen Rasmussen går efter den store gevinst, når han giver sine konkrete bud på næste års kursvindere. 

Modgang bliver til medgang i 2020

Den første er den nordjyske producent af materialer til anvendelse i fiberoptiske kabler, Roblon. Aktien er i 2019 faldet omkring 30 procent, blandt andet på grund af mistet omsætning og regulært tab på en enkelt større kunde.


Lars Jørgen Rasmussen tror på, at udviklingen nu er vendt: ”Roblon er en lille, velkonsolideret virksomhed i forandring, som desværre er ramt af et par voldsomme, enkeltstående ting på samme tid i 2019. Aktien er bombet i bund, men jeg har stor tillid til ledelsen. Hvis der i løbet af 2020 kommer mindste antydning af fremgang som følge af tidligere tiltag, så er det en doblingskandidat.”

2. halvår bliver eksplosivt

Den anden doblingskandidat er C25-aktien Ambu, der i 2019 har oplevet både op- og nedture – mest det sidste. Aktien er således faldet cirka 25 procent siden januar.


Lars Jørgen Rasmussen er dog overbevist om, at Ambu har lagt problemerne bag sig, og at den nye ledelse er i gang med at bygge fundamentet til fremtidig vækst. Han ser 2020 starte blødt:

”Jeg tror på, at fremtiden er engangsduodenoskoper. De næste par kvartaler vil regnskabsmæssigt være præget af omkostninger til den ny salgsorganisation i USA og til udvikling og lancering af nye produkter.”


Herefter vil udviklingen ifølge Lars Jørgen Rasmussen tage fart: ”Om et år er de langt med salg af nye produkter og ny salgsorganisation i USA – og dermed større indtjeningsbidrag. Afhængig af hvor hurtigt og hvor meget salget af de nye produkter vokser, så kan aktienkursen rykke voldsomt i 2. halvår af 2020.”


Lars Jørgen Rasmussen lægger ikke skjul på, at han tager sin egen medicin og er aktionær i begge selskaber.

 

Analyserne i Aktionæren og på Shareholders.dk er udtryk for skribentens vurdering af investeringen lige nu. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som læserne måtte pådrage sig ved at følge anbefalingerne.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  9.-12. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: