Investorviden

Begår du også de professionelles 7 dødssynder?

Billede
Tror du, at professionelle forvaltere og analytikere aldrig begår fejl? Så tro om igen. Læs med, når Per Juul gennemgår de 7 mest typiske fejl, der koster på afkastet.
Billede

Af
Per Juul

direktør, Juul Value Invest

Professionelle forvaltere og analytikere er ufejlbarlige maskiner, der ved alting før alle andre og aldrig begår fejl. De er brancheeksperter og på fornavn med selskabernes ledelser. Men forfatteren James Montier har for investeringsbanken Dresdner Kleinwort undersøgt professionelle pengeforvalteres evner og fundet syv fejl – syv dødssynder – som profferne typisk begår. 

1. dødssynd. At tro på forudsigelser

OVERBEVISNINGEN: Fremtiden kan forudsiges. Hvis man er dygtig nok og vidende nok, så kan økonomien, inflationen, renterne og aktiemarkedet forudsiges, og man kan dermed få et forspring.

PROBLEMET: En lang række undersøgelser viser, at dette ikke lader sig gøre. Økonomerne kan ikke forudsige væksten, aktiestrategerne kan ikke forudsige retningen på aktiemarkedet, og aktieanalytikerne kan ikke forudsige selskabernes indtjening. I store træk afspejler forudsigelserne den seneste udvikling og forventer en fortsættelse.

Hvorfor bliver vi så ved med at tro på forudsigelserne? En forklaring er, at når man mødes af usikkerhed, har man en tendens til at klynge sig til ethvert holdepunkt, også selvom det ikke har noget reelt indhold. Så hvis vi får at vide, at aktiekursen skal i 200, bliver det vores referencepunkt, selvom det er umuligt at forudsige.

Derudover har investorerne overdreven tro på egne evner. Ligesom flertallet mener, at de er bedre bilister end gennemsnittet, så mener de fleste investorer, at de er bedre end gennemsnittet. Og tilmed er det således, at de investorer, der har størst tro på sig selv, samtidig er de dårligste. Den slags investorer er på én gang udygtige og uvidende om det. Det skyldes ifølge Montiers undersøgelse, at de evner der skal til for at foretage gode investeringer, essentielt er de samme, som skal til for at evaluere egne beslutninger.

Endelig fører troen på at kunne forudsige til for stor optimisme. De fleste analytikere foretrækker dyre vækstaktier med lave udbytter, fordi de har stor tiltro til, at den forventede vækst kommer. Men undersøgelser viser, at den realiserede vækst næsten bliver den samme, uanset om der er høje eller lave forventninger til væksten. Analytikerne har også stor tiltro til, at den seneste kursudvikling fortsætter. Men momentum har ifølge James Montier tendens til at skifte. De aktier, der har gjort det godt over de sidste tre år, synes at gøre det skidt de næste tre.

LØSNINGEN: En åbenlys løsning er at undlade at forholde sig til forudsigelser. Men hvad skal stå i stedet? Montier foreslår, at man lægger stor vægt på fakta som fx den historiske udvikling, og hvad det betyder for fremtiden – og lægger mindre vægt på en gylden fremtid.

 

2. dødssynd. At tro mere information er bedre

OVERBEVISNINGEN: Det er nødvendigt at vide mere end alle andre, for at kunne få et bedre afkast. Derfor er mere information altid bedre end mindre.

...

 

3. dødssynd. At tro på virksomhedsbesøg

OVERBEVISNINGEN: Virksomhedsbesøg og samtaler med ledelsen giver en dyb indsigt i forretningen, og hvorfor man skal investere i selskabet. Analytikere benytter enhver lejlighed til at tale med topledelsen og er ivrige deltagere på selskabernes roadshows.

...

 

4. dødssynd. At tro du er smartere end de andre

OVERBEVISNINGEN: Ved at være smart – smartere end de andre investorer – kan man være et skridt foran og sælge på toppen og købe på bunden.

...

 

 Læs om resten af synderne i Aktionæren 06/2015 - og hvad du skal gøre for at undgå dem (kun for medlemmer)